tillgång 

Tillgång till läkemedel

Vårt tillvägagångssätt

Camurus strävar efter att förbättra tillgången till effektiva och bekväma behandlingsalternativ för patienter med svåra och kroniska sjukdomar, såsom opioidberoende och sällsynta sjukdomar. Målet är att öka tillgången till behandlingar som potentiellt kan förbättra livskvaliteten för så många människor som möjligt. Camurus strävar efter att nå detta mål genom att fokusera på:

Tillgång till behandling för opioidberoende för fler patienter

Opioidberoende är ett globalt växande hälsoproblem som i hög grad bidrar till mental ohälsa, arbetslöshet, kriminalitet, fängelsestraff, överföring av smittsamma sjukdomar, oavsiktliga överdoser och dödsfall.1 Det är en sjukdom som påverkar alla aspekter av en persons liv och är ofta förknippad med stort socialt stigma och socialt utanförskap.1,2

Camurus har ett långtidsverkande läkemedel med vecko- och månadsdepåer av buprenorfin för behandling av opioidberoende inom ramen för medicinsk, social och psykologisk behandling, vilken är godkänd i EU, Storbritannien, Australien och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika. Under 2023 godkändes även behandlingen i USA där produkten är licensierad till Camurus partner Braeburn.

Inom området opioidberoende arbetar Camurus med vårdgivare och partners för att tydliggöra behovet av nya behandlingsalternativ. Detta har resulterat i ökad finansiering av och tillgänglighet till långtidsverkande behandling i flera länder, både inom allmänvården och inom kriminalvården.3-6

Camurus anser att alla bör ha rätt till lika behandling, oavsett socioekonomisk bakgrund och arbetar även aktivt för att öka tillgången till behandling i särskilt utsatta grupper, såsom hos kvinnor – en underrepresenterad grupp inom behandling för opioidberoende – och patienter inom kriminalvården.

I slutet av 2023 var Camurus långtidsverkande läkemedel (excl. USA) tillgängligt i fler än 20 länder inom Europa, Australien och Mellanöstern och Nordafrika med mer än uppskattningsvis 48 000 patienter i behandling i slutet av året. Camurus mål är att nå 100 000 patienter i behandling vid 2026.

  • 48 000
    patienter

    i behandling för opioidberoende*

  • 0,6 miljarder
    SEK

    investerade i forskning och utveckling under 2023*

i slutet av december 2023, källa: årsredovisning 2023

Ökad medvetenhet, kunskap och reducera stigma

Ett viktigt steg i att förbättra tillgång till behandling är att öka sjukdomsmedvetenheten och minska stigmatisering för de drabbade. Camurus stödjer och samarbetar med vård- och patientorganisationer för att öka kunskapen om allvarliga och sällsynta sjukdomar. Detta arbete sker inom ramen för EFPIA:s (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) riktlinjer. För mer information om Camurus tillhandahållande av anslag och donationer till sjukvård och patientorganisationer, se Camurus transparensrapportering

Camurus stödjer också årligen aktiviteter och internationella kampanjer som syftar till att öka kunskap och minska stigmatisering, och supporterade under 2023 Rare Disease Day, Unite for Recovery, International Overdose Awareness Day, World Acromegaly Day och World NET Cancer Day. Företaget stödjer också initiativ som fokuserar på att minska stigmatisering och förbättra tillgången till behandling för kvinnor med opioidberoende – en underrepresenterad grupp i behandlingsprogram. Exempelvis supporterade Camurus under 2023 kampanjen ”A gateway within all women’s reach” med syftet att minska stigmatisering och förbättra kvinnors tillgång till och följsamhet till beroendebehandling, organiserad av den icke-statliga, icke-vinstdrivande organisationen Dianova International.

Vidare deltar Camurus kontinuerligt i ledande internationella medicinska kongresser för att utbyta kunskap och erfarenheter med syfte att förbättra tillgången och vården för patienter. Företaget stödjer även så kallade ”Investigator Sponsored Studies (ISS)” – forskningsprojekt som drivs av externa forskare med stöd från Camurus med syftet att stärka evidensbasen kring opioidberoende och dess behandling. Läs mer om ISS och grants 

Utveckling av nya innovativa läkemedel för sjukdomar med stort medicinskt behov

Camurus har en bred och diversifierad utvecklingsportfölj med läkemedelskandidater inriktade på sjukdomar med högt medicinskt behov, inklusive cancer. För vissa indikationer, exempelvis symptomatisk polycystisk leversjukdom, finns det idag ingen godkänd farmakologisk behandling i EU eller USA.

Under 2023 rapporterade Camurus mer än 0,6 miljarder SEK i forskning- och utveckling för att ta fram nya innovativa läkemedel för behandlingar av sjukdomar inom fokusområdena centrala nervsystemet (CNS), sällsynta sjukdomar, cancer och relaterade sjukdomar.

undefined
Case
Access All Areas – föreläsningsserie i Storbritannien
Med ambitionen att alltid sätta patienten i centrum för vår verksamhet arbetar Camurus både på global och regional nivå för jämlik och förbättrad tillgång till behandling för personer som lever med opioidberoende.

Ett exempel från 2023 är i Storbritannien där Camurus genomförde föreläsningsserien "Access All Areas" – ett initiativ med fokus på utmaningar och framgångar i samband med utökade valmöjligheter inom behandlingsvården, och för att bredda tillgången till behandling från specialist- till primärvården.

Mötena belyste komplexiteten i ett större utbud av olika alternativ för patienterna. Totalt samlades fler än 500 sjukvårdspersonal och beslutsfattare med målet att öka tillgängligheten till behandling och förbättra klinisk praxis.

Referenser 

  1. https://www.cdc.gov/stopoverdose/stigma/
  2. Dematteis, M., et al. Recommendations for buprenorphine and methadone therapy in opioid use disorder: a European consensus. Expert Opin Pharmacother. Dec;18(18):1987-1999, 2017.
  3. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1079147/From_harm_to_hope_PDF.pdf
  4. https://www.gov.scot/news/drug-related-death-statistics-2020/
  5. https://www.gov.wales/sites/default/files/publications/2019-10/substance-misuse-delivery-plan-2019-22.pdf
  6. Scott, R., et al. Australian Psychiatry. 2022; 30(4): 498-502